קערת ליל הסדר היא צלחת שבה נוהגים לשים בליל הסדר שישה מאכלים המייצגים רעיונות הקשורים לסדר הפסח:
מרור – המרור מסמל את המרירות והקושי שבעבדות במצרים. לרוב המרור הוא חסה או עלים מרים אחרים.
חזרת – החזרת מסמלת אף היא את המרירות והקושי בעבדות.
מתכון לחזרת:
מרכיבים:
4 סלקים
300 גרם שורש חזרת
3 כפות חומץ
1 כפית מלח
מעט סוכר
אופן ההכנה:
מבשלים את הסלק במים עד שהוא נהיה רך. מקלפים אותו וטוחנים או מגרדים דק.
טוחנים או מגרדים את החזרת. מניחים את הסלק והחזרת בקערה, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.
מעבירים לצנצנת סגורה ושומרים במקרר.
מגישים קר.
טוחנים או מגרדים את החזרת. מניחים את הסלק והחזרת בקערה, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.
מעבירים לצנצנת סגורה ושומרים במקרר.
מגישים קר.
חרוסת – מהווה סמל של הטיט ששימש להדבקת הלבנים או למלט בין הלבנים בעת בניית "ערי המסכנות" על ידי בני ישראל שהיו עבדים במצרים.
לחרוסת יש עשרות גרסאות, קבלו מתוכן כמה:
סגנון אשכנזי:
- 1 כוס צימוקים בהירים
- 2 תפוחי עץ ירוקים מגוררים
- 1 כפית קינמון טחון
- 1/2 כפית ציפורן טחונה
- קליפה מגוררת מתפוז אחד
- קליפה מגוררת מלימון אחד
- 2 כפות דבש
- 1 כוס אגוזי מלך קצוצים
- קורט מלח דק
- מקל וניל חצוי
אופן ההכנה
- משרים את הצימוקים ביין אדום מתוק, במשך שעתיים מסוננים וקצוצים.
- מגררים בפומפיה גסה את תפוחי העץ.
- מוסיפים את כל יתר התבלינים ומערבבים היטב.
- מרטיבים ביין לפי הצורך.
סגנון מרוקאי:
- 300 גר' תמרים מגולענים
- 1 תפוח עץ מזן "גרנד סמיט"
- 150 גר' אגוזי מלך
- 1 כף סוכר
- קורט קינמון
- קורט ציפורן טחונה
- קורט אגוז מוסקט
- 1 כף קוקוס מגורד
אופן ההכנה
- טוחנים את האגוזים, התמרים והתפוח במטחנת בשר.
- ממיסים את כף הסוכר במעט מים חמים ומוסיפים לתמרים.
- מערבבים עם התבלינים.
סגנון טריפוליטאי:
- מבשלים על אש נמוכה 250 גרם תמרים מעוכים וחצי כוס יין אדום (אם זה יוצא גושי ניתן להוסיף עוד חצי כוס).
מוסיפים:
- 150 גר' אגוזי מלך טחונים דק
- 100 גר' שקדים טחונים דק
- תפוח עץ גרנד סמית מגורר דק
- מערבבים עד שזה מתגבש לעיסה. מורידים מהאש.
- צרים כדורים ומניחים לייבוש.
סגנון תימני:
חומרים:- 1 חבילה של תמרים מגולענים
- 250 גר' שומשום
- 200 גר' שקדים
- 200 גר' אגוזי מלך
- 200 גר' צימוקים שחורים
- חצי קילו תפוחי עץ מקולפים ומגולענים, חתוכים לחתיכות
- צרור פטרוזיליה שטופה
- 2-3 כפות גדושות חוויאג'
- בערך כוס מיץ ענבים תירוש אדום (מוסיפים בהדרגה רק עדשמתקבל מרקם של מחית)
טוחנים את כל המרכיבים במיקסר בהדרגה תוך הוספת היין והחוויאג' לסירוגין, לטעום, לבדוק את המרקם, ולהמשיך עד שמתקבל המרקם הנכון והחריפות שאתם אוהבים. במקור החרוסת הזאת, בניגוד לשאר החרוסות, מאוד ספייסית בגלל הפטרוזיליה, השומשום והחוויאג', והטעם יוצא מאוד מיוחד. זה לא ממרח תמרים-אגוזים סטנדרטי. 3
חרוסת לילדים
עירית שרון-אביב
- 2 בננות בשלות
- 100 גר' (חבילה קטנה) אגוזים טחונים דק
- 500 גר' (1 חבילה) ממרח תמרים
טוחנים את האגוזים והבננות בבלנדר.
מוסיפים את ממרח התמרים ומערבבים.
מוסיפים את ממרח התמרים ומערבבים.
כרפס- ירק כגון סלרי או תפוח אדמה מבושל שברכתו "בורא פרי האדמה".
הירק נטבל לרוב במי מלח המסמלים את דמעותיהם של בני ישראל שסבלו במצרים בעת היותם עבדים ואת האוכל שאכלו.
זרוע- זרוע צלויה של כבש או עוף. מסמלת את קורבן הפסח שהוקרס בבית המקדש בירושלים ואת "הזרוע הנטויה" המוזכרת בסיפור יציאת מצרים.
ביצה קשה- מסמלת את קורבן החגיגה שהוקרב בבית המקדש והאבלות על חורבן בית המקדש.
0 תגובות